miercuri, 1 martie 2023

Burebista întemeietorul statului dac al tracilor

 

Cinste şi recunoştinţă eternă Mare Rege al Daciei !

 

      Anii de domnie ai lui Burebista  au fost in jur de 40 de ani, după unii ar fi domnit intre anii 72 î.e.n -38 î.e.n. iar după alţii intre anii 82 î.e.n-44 î.e.n.deci nu se cunoaşte cu exactitate perioada de domnie al celui dintîi întemeietor al statului dac centralizat .

     

     Bărbat bine legat şi foarte puternic,cu barba şi pletele bălane cu ochi albaştri şi pătrunzători, căsătorit cu Clagissa din neamul buridavensilor, avînd 2 copii pe Comosicus moştenitorul Daciei si pe Candisa  de o frumuseţe fără asemănare. 

     

      Părinţii marelui rege au fost ,slăvita Reptatercos  iniţiată in tainele astronomice şi in tainele ascunse  ale universului şi slăvitul rege Dezeis din  oraşul Apulum. 

     

      Burebista, om de stat inzestrat cu remarcabile calitati de organizator, strateg militar si diplomat, reuseste sa unifice formatiunile politico-militare geto-dace din spatiul carpato-dunareano-pontic sub autoritatea sa si sa puna astfel bazele unui puternic regat cu centrul, probabil, in Podisul Transilvaniei. In intreaga sa actiune, Burebista a fost sprijinit de marele preot Deceneu, colaboratorul si sfetnicul cel mai apropiat. Reorganizat de Burebista, care putea, potrivit afirmatiilor aceluiasi Strabon, sa mobilizeze o armata de 200.000 de luptatori, se impune la jumatatea secolului I. i.e.n. ca principala forta politica si militara din Europa Centrala si de la Dunarea de Jos.

     

    Ajutat find şi de marele preot Deceneu , Burebista a reuşit să-şi impună autoritatea, printr-o serie de legi  drepte fără deosebire intre toţi supuşii săi numite Legile Belagine.Deceneu ca al doilea om în stat a reuşit să stîrpească viţa de vie , care spunea el este un mijloc de întunecare a minţii şi o tulburare a sufletului . Nu de puţine ori  , oraşele limitrofe Daciei ,, erau călcate şi pradate de sciţi sau de celţii .

    

     Prin iscusinţa sa de mare strateg şi diplomat a reuşit  să cucerească cetăţile grecesti Odessos , Apolonia ,Dionysopolis invecinate cu cetăţile  Callatis şi Tirizis supuse lui Roles(vasal lui Burebista),mărind astfel graniţele imperiului .

 

    Teritoriul statului dac sub stăpînirea lui Burebista era considerabil şi vast : în est până la Nipru ; în vest pe teritoriile de astăzi ale Ungariei, Slovaciei până la platoul Boemiei şi teritoriile Croaţiei, Serbiei şi Sloveniei până la Marea Adriatică ; în sud până la munţii Balcani; în nord pe teritoriul sudic al Poloniei, până la Oder şi Vistula.

     

     Contemporan cu Cezar imparatul  autodenumit autocrator, Burebista a reuşit in nenumarate rinduri sa infrunte oştile romane  in capaniile pe care acestea le faceau la sud de Dunare .Soarta a fost ca in decurs de cc trei luni si unul si altul sa moară ucişi mişeleşte de cei din neamul său , singe din sîngele lor. Cezar a fost omorit se pare chiar in faţa senatului de 60 dintre senatori in frunte cu Brutus .

 

      Burebista a fost ucis la Buridava pe Olt, pe cind se pregătea să anunţe tuturor celor pe care domnea regi ,dregători şi oşteni că hotărîse să-i lase scaunul de domnie fiului său Comosicus ,iar aceştia urmau să-i jure credinţă noului rege.A fost însă ucis mişeleşte de regele Dicomes şi Diurpavista şi Digeis , impreună cu Cosson cel Tînăr. A fost ucise şi regina Clagissa şi prinţesa Candisa , scăpînd doar  marele preot Deceneu impreuna cu moştenitorul tronului , prinţul Comosicus.

    

    Moartea străluminatului rege Burebista , după aproape 35 de ani de domnie, a dus la o adincă tulburareîn ţinuturile pe care le stăpînise. Neamurile străine, care mai înainte erau supuse, celţii , bastarnii şi teuriscii lui Ariovist s-au grăbit să-şi cîştige iar neatîrnarea.Cetaţile greceşti au incetat sa mai plateasca tribut Daciei.Stapînirea faurită cu sabia , dar mai ales cu înţelepciunea de legiuitor, poliorcet , arhistrateg şi de înţelept  a lui Burebista , care vroia sa-i facă pe oameni să nu se mai urască , să fie mai drepţi , mai buni , sa destrămat.Pe scaunul de domnie de la Sarmisegetusa Basileion , la urmat la putere marele preot Deceneu , pentru ca tinarul Comosicus , care fusese şi el deastul de rănit ,inca nu avea experienţa necesară si era inca prea puţin iscusit in treburile incurcate ale stapinirii.Sub stapinirea lui Comosicus ,ajuns in cele din urma pe scaunul de domnie au mai ramas doar tinuturile de pe toata intinderea munţilor Carpaţi.

 

   Aici încheiem  omagiu adus primului erou al Daciei Mari slavitul  rege Burebista  ,cel care prin intelepciunea si priceperea sa de strateg  cit si de cunoscător al  Legilor Belagine  , (ca dealtfel toţi dacii )  , om de o înaltă cunoaştere spirituală  a reuşit să( organizeze spun uni )unească  , toate cetăţile şi regatele  dacice.

 

Niciun comentariu: